Pannoc - Superior Quality
NL   EN   FR

Quality management op maat van een kleine organisatie

Pannoc investeert in de toekomst


Vele kleine lifesciencesbedrijven breken zich het hoofd over de opzet van een quality management system. Terecht, want een goed ontworpen QMS helpt je niet alleen om aan de regelgeving te voldoen. Het zorgt er ook voor dat het businessmodel door de hele organisatie wordt toegepast. Iedereen weet wat het bedrijf van hem of haar verwacht. Alleen, hoe pak je dat aan? Hoe bouw je met beperkte middelen en mankracht een doeltreffend systeem voor je specifieke noden? Bij Quality by Design vond Pannoc wat het zocht: een samenwerkingsmodel op maat van kleine organisaties, toegang tot een schat aan gespecialiseerde kennis, en een pragmatische aanpak met respect voor een kmo-budget.

Pannoc in Olen ontwikkelt, produceert, verpakt en verkoopt geneesmiddelen, cosmetica en medische hulpstoffen onder de vorm van crèmes, zalven, gels, lotions en oplossingen voor uitwendig gebruik. Het produceert al 35 jaar lang eigen merken en werkt op contractbasis voor derden. Vandaag telt het bedrijf 15 medewerkers.

Half werk in QA geen optie
Leen Van de Water is verantwoordelijk voor quality assurance (QA), en als qualified person ook voor de vrijgave van de producten. "Voor de farmaceutische industrie moeten wij in regel zijn met de GMP-richtlijnen en de Belgische grondstofwetgeving", zegt zij. "De regels worden voortdurend strenger. Sinds 2013 is ook de Europese Cosmeticaverordening van kracht. Die verscherpt de focus op de veiligheid van cosmetische producten voor de consument. Je moet kunnen aantonen dat een product aan alle eisen voldoet."

"Het beheer wordt dus alsmaar complexer en tijdrovender. Wil je de conformiteit van je processen en procedures met de richtlijnen vrijwaren, dan volstaat het spreekwoordelijke laagje cosmetica niet. Half werk is in QA geen optie. Wij hadden versterking nodig. Een vaste aanwerving betekent een vaste kost en een langdurig engagement. Daarom zochten wij externe ondersteuning."

Junior met back-up
"Van alle aanbieders legde Quality by Design de beste papieren voor. Hun samenwerkingsmodel en hun aanpak sloegen aan. Niet voor iedere taak heb je een dure, doorgewinterde specialist nodig. Daarom past QbD een tandemformule toe. Een hoogopgeleide junior doet het grootste deel van het werk en laat zich een tot twee dagen per week door een ervaren senior begeleiden. Via onze junior hebben wij toegang tot alle gespecialiseerde kennis bij QbD, in vele vakgebieden. Bij kleine partners met alleen domeinexperts heb je die luxe niet. Vaste aanwerving blijft bovendien te allen tijde mogelijk."

Procedures en handleidingen
"In mei 2013 voerde QbD bij Pannoc een quick scan uit van het hele kwaliteitssysteem", vervolgt Leen Van de Water. "Die leidde tot een actielijst met deadlines en verantwoordelijkheden. In juli ging onze QbD-medewerker van start. De eerste maanden lag het zwaartepunt bij procedures en handleidingen. Onder andere voor risicobeheer, leverancierskwalificatie en klantenkwalificatie stelden wij de procedures op punt. De handleidingen beheren wij nu in een digitaal documentenbeheersysteem. Het hele proces van opmaak tot goedkeuring, revisie en versiebeheer is daarmee perfect onder controle."

Onderhoud en kalibratie op risicobasis
"Van veel apparatuur herbekeken wij de handleidingen", gaat Leen Van de Water verder. "Preventieve onderhouds- en kalibratieactiviteiten planden wij vroeger met vaste tijdsintervallen. Vandaag is het inspectieprogramma opgezet op basis van risico. Wij brachten de risicovariabelen in kaart. Daardoor weten wij precies wanneer nazicht nodig is. Zo optimaliseer je ook de onderhoudskosten."

Van validatiemasterplan tot bouwplan
Samen met QbD maakte Pannoc een validatiemasterplan op. Dat omvat een leidraad en een actieplan voor alle kwalificaties, validaties en hervalidaties. De reikwijdte is groot: van apparatuur tot analyses, methodes, software en zelfs gebouwen.

"De kwaliteit en veiligheid van producten en grondstoffen wordt mee bepaald door factoren zoals omgevingstemperatuur en de kans op verwisseling of kruisverontreiniging", verduidelijkt Leen Van de Water. "Sommige evaluaties leidden tot strategische beslissingen. De opslag van geneesmiddelen en de distributie naar de apothekers is intussen uitbesteed. De vrijgekomen ruimte maakte een grondige herstructurering mogelijk. QbD stelde de user requirements op, formuleerde verbetersuggesties in functie van GMP en maakte een magazijnplan. Binnenkort breiden wij het magazijn uit met een bijkomende ontvangst- en verzendzone. Ook voor de productieruimtes zijn de optimalisatieplannen in de maak."

Geslaagde evenwichtsoefening
"De investeringen zijn groot voor een kleine kmo, maar passen perfect in het ambitieuze groeiplan van Pannoc", onderlijnt Leen Van de Water. "Zij onderlijnen onze positionering als betrouwbare contract manufacturer, en helpen ons bij de zoektocht naar nieuwe markten voor onze geneesmiddelen. De bedrijfsdirectie ondersteunt het initiatief ten volle."

"Kwaliteit en veiligheid vergen relatief grote inspanningen van farmaceutische kmo's. Kosteneffectiviteit is bijgevolg belangrijk. QbD toonde ons de weg naar subsidies voor opleidingen. Het actieplan en de mijlpalen zijn helemaal afgestemd op de budgettaire mogelijkheden. Toch is de aanpak niet die van een off-the-shelf kwaliteitssysteem. Farmaceutische bedrijven verschillen erg van elkaar. Procedures zijn vrijwel nooit onderling uitwisselbaar. Ons kwaliteitssysteem moet de regelgeving ondersteunen, rekening houden met een kmo-budget, en toch passen als een maatpak. Die evenwichtsoefening voert QbD met verve uit."

20/08/2014


Nieuwsarchief

29/05/2015Nieuwe Topiderm Lichaamsmelk en Repair lotion 400m...  
16/04/2015Pannobase + Retinol - VERBETERDE FORMULE  
20/08/2014Quality management op maat van een kleine organisa...  
15/04/2013Pannoc op 'made in Kempen'  
01/04/2013Prijzen Sorbitol verlaagd
pdf 550.26 KB
02/10/2012Gamma uitgebreid met drie nieuwe grondstoffen
pdf 160.52 KB
06/08/2012Pannoc Coldcream, de enige echte
pdf 831.62 KB
23/04/2012Nieuw: Pannoc Gekleurde Shampoobasis  
02/03/2012Prijsverschil zalfbasissen/grondstoffen blijft gro...
pdf 156.63 KB
10/02/2012Nieuw: Sorbinezuur Pannoc & Sorbitansesquioleaat (...
pdf 137.81 KB
29/11/2011Vergelijk de prijzen van zalfbasissen en grondstof...
pdf 137.81 KB
01/08/20115-kiloverpakking Witte Vaseline Pannoc  
31/07/2011Nieuwe verpakking Rodisonic 250 ml  
09/06/2011Lanae Alcoholum Unguentum (Aquosum) Pannoc: voorde...  
10/05/2011Nieuwe rubriek!  
04/04/2011Folder Pannobase + retinol
pdf 145.14 KB
31/12/2010Nieuwe navulverpakking Rodisonic  
11/08/2010Stopzetting Topiderm Reinigingsgel gevoelige huid ...  
28/07/2010Pannoc brengt twee nieuwe producten op de markt  
28/07/2010Stopzetting Pangel 5% 30 gram  
10/04/2010Topidermproducten krijgen APB-label  
08/01/2010Lanae Alcoholum Unguentum Pannoc door RIZIV terugb...  
08/01/2010Nieuwe verpakking Pannobase + retinol  
01/01/2010Pannoc lanceert nieuwe websites  
01/01/2010Pannoc brengt twee nieuwe producten op de markt  
16/10/2009Pannoc NV start met magneetmengen  

© Pannoc 2009 - All rights reserved - Sitemap

site by Go4It Media Group